De Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) is sinds 1959 een culinaire happening en feel good-event gericht op Zuidoost-Azië & de Pacific. Het is ook een festival waar theatermakers, kunstenaars, dansers, musici, ontwerpers, fotografen, schrijvers en historici met de ogen van nu de Indische cultuur en koloniale geschiedenis onderzoeken.
Het Tong Tong Podium is het grootste podium van de Tong Tong Fair Deze staat in de Grand Pasar. Er zijn 300 zitplaatsen. Daarnaast zijn er staanplaatsen. Het kleinere podium staat in De Rotonde.
PROGRAMMA ● 8 SEPTEMBER 2023
Locatie: Malieveld, Den Haag
TONG TONG PODIUM
13.30 – 14.30 uur
15.30 – 16.30 uur
DE ROTONDE
19.00 – 19.45 uur
20.45 – 21.30 uur
(HOOFDPODIUM)
The Crazy Rockers
The Java Guitars
The Java Guitars
The Java Guitars
‘AL CAPONE’ ● Tong Tong Hoofdpodium ● THE JAVA GUITARS o.l.v. BEN POETIRAY ● BEN PEEA ● ROB KUYT ● HENRY VAN HELVOIRT ● EDUARD BLOK
Gehele optreden Tong Tong Hoofdpodium ● THE JAVA GUITARS
‘SWAY’ ● Tong Tong Hoofdpodium ● THE JAVA GUITARS o.l.v. BEN POETIRAY met BEN PEEA, ROB KUYT, HENRY VAN HELVOIRT, EDUARD BLOK
‘SWEET HOME CHICAGO’ ● De Rotonde ● THE JAVA GUITARS o.l.v. BEN POETIRAY met BEN PEEA, ROB KUYT, HENRY VAN HELVOIRT, EDUARD BLOK
“De invloed van de Indorock op de Nederpop is immens en onderschat. Die is écht heel groot. Het was de eerste echte muziek met elektrische gitaren, aanvankelijk grote bassen en later met elektrische basgitaren gespeelde muziek. Het is de stijl die de deuren heeft opengezet voor een heel breed en succesvol muzieklandschap in Nederland. Hoogtijperiode 1958-1965. Daarna werd er natuurlijk ook nog steeds Indorock gespeeld.”
“The Tielman Brothers was dé band waar iedereen naar keek. Die status staat redelijk buiten kijf. Vele bands, waaronder The Crazy Rockers, hebben ook zeker naar de stunts van de vier broertjes Tielman gekeken. In die zin waren The Tielman Brothers een lichtend voorbeeld voor de bands die daar vlak achterkomen. The Crazy Rockers waren er heel snel bij.”
“The Crazy Rockers hebben zeker een sleutelpositie gehad in de ontwikkeling van de muziek. Wat bijzonder aan The Crazy Rockers is, is dat ze de gitaren weer opgepakt hebben. Nú, zijn ze juist heel belangrijk om te laten zien hoe dat was. Het feit dat ze dat nog doen, dat vind ik belangrijk om de legacy van die eerste Rock & Rollers in leven te houden. Net zo goed als dat ze in het begin een belangrijke rol hebben gehad, vind ik dat ze de laatste jaren weer een belangrijke rol hebben.”
NOS Nieuws•Maandag 25 oktober 2021, 22:16
In Nederland is er weinig besef van wat zich allemaal heeft afgespeeld in het voormalige Nederlands-Indië. Zowel jongere als oudere generaties weten er te weinig van af. Dat zei oud-minister Bussemaker van OCW in het radioprogramma Nieuws en Co. Vandaag is een speciale commissie geïnstalleerd die onder haar leiding de kennis van de geschiedenis van Nederlands-Indië moet versterken.
Volgens Bussemaker is het Indische erfgoed lang en ver weg geweest. “Dat heeft alles met de Tweede Wereldoorlog te maken. Mensen dachten: wat hier gebeurd is, is erger dan wat daar gebeurde.” Maar ze wijt het kennisgebrek ook aan het kolonialisme. “De onafhankelijkheid van Indonesië kent de nodige zwarte bladzijden voor Nederland. Die koloniale geschiedenis maakt het lastig om er over te praten”, zegt ze.
Daarom heeft het kabinet vorig jaar ruim 20 miljoen euro beschikbaar gesteld om onder meer het Indische erfgoed zichtbaarder te maken. Volgens Bussemaker is er ook veel historisch materiaal beschikbaar, maar is dat voor veel mensen slecht vindbaar.
De commissie stelt zich dan ook ten doel om dat materiaal bijeen te brengen en op een aantrekkelijke manier te presenteren aan een groter publiek. “De geschiedenis van Nederlands-Indië is de geschiedenis van heel Nederland”, aldus Bussemaker.
Een deel van het geld gaat naar het nieuwe museum Sophiahof in Den Haag en naar de Tong Tong Fair, het grote Indische festival in dezelfde stad. Ook wordt er geld uitgetrokken voor de ontwikkeling van een virtueel Indisch monument. Daarnaast is het de bedoeling dat er meer aandacht komt op scholen.
Op die manier wil het demissionaire kabinet een extra impuls geven aan de collectieve erkenning van de Indische gemeenschap. Staatssecretaris Blokhuis heeft daarover eerder gesprekken gevoerd met mensen uit de Indische gemeenschap van verschillende generaties. Zij gaven aan dat ze het belangrijk vinden dat de kennis over de geschiedenis van Nederlands-Indië prioriteit krijgt.
Live show met stunts van Ben Poetiray