• info@thejavaguitars.nl

INDOROCK

INDOROCK

INTERVIEW-RONDJE-IN-DE-ZAAL 22.12.2023

VRAAG: “Burgemeester, hoe vindt u het geheel zo?”
Burgemeester Jan van Zanen: “Ik vind het prachtig. Het symboliseert ook zoveel, hè? Vele generaties Den Haag. Vele generaties voormalig Nederlands-Indië. Maar vooral vele generaties Rock. Indorock! Ik ben trots dat ik deze drie legendes Koninklijk heb mogen onderscheiden.”

THE CRAZY ROCKERS ● WOODY BRUNINGS ● EDDY CHATELIN ● HARRY KOSTER† ● RONNIE NEYNDORFF† ● FRANKY FRANKEN

INTERVIEW MET MUZIEKJOURNALIST LEO BLOKHUIS

“Indorock is in feite de eerste Rock & Roll die in Nederland gemaakt werd. Waar vooral, maar niet uitsluitend, Indo’s in de bands speelden. Ook muzikanten van andere afkomst speelden in die bands. Het is Rock ’n Roll muziek die in Nederland gemaakt werd in de periode tussen 1958 tot 1965. Dat waren de gouden jaren. Daarna werd er natuurlijk nog steeds Indorock gespeeld.

Het is gewoon de eerste échte opwindende grote Rock & Roll muziekstroming in Nederland. Je had natuurlijk daarvoor Jazz, Hawaï-muziek en Nederlandse volksmuziek. Maar de Rock & Roll was de eerste met elektrische gitaren, aanvankelijk grote bassen en later met elektrische basgitaren gespeelde muziek. Volgens mij is het dé stijl die de deuren heeft opengezet voor een heel breed en succesvol muzieklandschap in Nederland.”

” DE INVLOED VAN DE INDOROCK OP DE NEDERPOP IS IMMENS EN ONDERSCHAT. DIE IS ÉCHT HEEL GROOT!”

“Het is in feite Rock & Roll, gespeeld met twee gitaren soms drie gitaren, bas en drums. Wat het misschien het Indische karakter geeft, is soms de extra nootjes, de extra snaren. Het lastige aan Indorock, is dat het niet supergoed gedocumenteerd is. De ware kracht van de Indorock is het live optreden. Het was een sensationeel live gebeuren. Zo rond 1960, zocht je het op het podium. Spectaculaire muziek en spectaculaire shows! Ik denk ook dat de extraverte vorm van muziekmaken misschien meer uit het (voormalig Nederlands-Indië) Indonesië kwam. Dat écht show maken, iets durven doen en jezelf durven te laten zien. Dat is echt wel een proces geweest. Ik denk dat de Indo’s als voorbeeld een hele belangrijke rol daarin hebben gespeeld.

Bij deze specifieke Rock & Roll stijl in Nederland gemaakt, hoorde bepaalde kenmerken. Het was de eerste echte muziek met elektrische gitaren. Het is de stijl die de deuren opengezet heeft. De ware kracht gebeurde op het podium. In een latere periode zou het Indorock genoemd worden.

The Tielman Brothers was dé band waar iedereen naar keek. Die status staat volgens mij redelijk buiten kijf. Vele bands, hebben ook zeker naar de stunts van de vier broertjes Tielman gekeken. The Tielman Brothers hadden het alleen niet gered. Zo’n beweging, vernieuwing en verfrissing in de Nederlandse populaire muziek teweeg te brengen. In die zin waren ze een lichtend voorbeeld voor de bands die daar vlak achterkomen.”

“The Crazy Rockers waren er heel snel bij. Het gekke is dat het toen zo snel ging. Als je kijkt wat er tussen 1959-1969 gebeurde in de muziek, dat is mind blowing. Dat ging zo snel! Eind jaren ’50 begint die Rock & Roll waar The Crazy Rockers bij hoorden. Die waren eigenlijk 4 jaar later al oud nieuws, omdat de Britten de boel weg stonden te blazen. Vanuit Duitsland en Engeland en later over heel Europa heen.

The Crazy Rockers hebben zeker een sleutelpositie gehad in de ontwikkeling van de muziek.

Wat bijzonder aan The Crazy Rockers is, is dat ze de gitaren weer opgepakt hebben. Nú, zijn ze juist heel belangrijk om te laten zien hoe dat was. Nogmaals The Crazy Rockers hebben platen gemaakt, singles met name. Dat is vastgelegd. Maar je moet hèt live zien. Het feit dat ze dat nu nog doen, dat vind ik nu weer belangrijk om de legacy van die eerste Rock & Rollers in leven te houden. Net zo goed als dat ze in het begin een belangrijke rol hebben gehad, vind ik dat ze de laatste jaren weer een belangrijke rol hebben. Zo van jongens, hier is het mee begonnen. Zo zie ik het.”

De Tielman Brothers hadden een aantal jaren voorsprong met betrekking tot hun vaardigheden tijdens optredens. In Indonesië (voormalig Nederlands-Indië) waren zij op jonge leeftijd reeds actief in de muziek en traden zij op. Met opgedane ervaring en uitzonderlijk talent, traden zij vooral met hun geweldige live shows en stunts begin jaren ’60 voor het grootste deel op in Duitsland. Ben Poetiray heeft deel uitgemaakt van de Tielman Brothers en de latere Tielman Express.

Andere legendarische Indorock bands uit die tijd zijn o.a.: The Black Dynamites met o.a. Harry Koster (leider van de band), Nico Fioole (zanger), The Javalins met o.a. Freek Franken (zanger en het gezicht van) en Hans Bax (leider van de band en rhythm en staccato gitarist). The Hot Jumpers van Oscar Rexhäuser , The Black Magic met o.a. Nico Fioole, Mike en Jimmy/Dolf Riupassa, Max Tahalele , Boy Tahalele , en vele anderen. De langst spelende band met de allereerste generatie Indorockers in de oude kern is The Crazy Rockers, met Woody Brunings (86) en Eddy Chatelin (81). Respect!

Daarnaast mogen we zeker niet de vele muzikanten en bands vergeten die op de bekende huisfuifjes, feesten, culturele events (Pasars, Indische avonden, kumpulans) draagvlak hebben gevormd voor Indorock. Muziek maken is van nature altijd on-going geweest binnen de gemeenschap. Het is nooit weggeweest. Deze factoren bij elkaar hebben onder andere gezorgd voor het voortbestaan van Indorock. 

GOLDEN EARRING OVER INDOROCK

Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk

WHAT’S NEXT?

THE JAVA GUITARS met Indorock gastoptreden van Djay Djay van Helvoirt

INDOROCK behoort ongetwijfeld tot cultureel immaterieel erfgoed. Het betreft een cultuuruiting die door de erfgoedgemeenschap wordt beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven. “Ik sta er altijd voor open om kennis en ervaringen met jongere generaties te delen of samen muziek te maken.”

Ben Poetiray met Tyar Zitter

Ben Poetiray met de jongens van THE STREETROLLERS en Lode Simons

YOUNG INDOROCK

THE JAVA GUITARS o.l.v. Ben Poetiray met gastoptreden Tyar Zitter

Indorock heeft een bijzondere klank en dat intrigeert me. Ik word gezien als de jongste Indorocker van Nederland. Dat is voor mij extra motivering om het door te geven en ook leeftijdsgenoten er kennis mee te laten maken. Ik kan nu nog veel van de oude garde leren, want muziekbladen zijn er niet. Ik ben trots op de eerste generatie Indorockers en voel me vereerd als ik met hen mag spelen en het zo voort kan zetten. Ik waardeer oom Ben om zijn grote interesse in de jonge generatie en de nieuwe muziekstijlen.

Op 18 maart 2023, mocht ik eindelijk samen met hem en The Java Guitars meespelen. Ik vond het geweldig! Oom Ben is nog steeds actief als Indorocker van het eerste uur. In 2022 was hij al 60 jaar muzikant. Hij is mijn muzikale Indische oom die ik een zeer warm hart toedraag en hij behoort voor mij tot de Legends of the Indorock. 2023

– Tyar Zitter –